Kulaklı Toygar

Yakup Çetin
0
Yerel adları=Yamışık,yayla yamışığı,Yerli yamışık
Konya/hadim Korualan Dedemli ve çevrelerinde bilinen yöresel adınaYamışık yada Yayla yamışığı derler. Aşağıdaki fotoğraflar Konya/Hadim,Korualan,Dedemli yaylalarında çekilmiştir.Hasan Sayın
En güzel tanımı ile aşağıdaki kaynak yazıyı










Kaynak Yazı:Türkiye Anonim kuşlar sitesi
Tanımı
Tombul görünümlü uzun bir toygar türüdür. Uzaktan toygarların tipik özellikleri gözükür; üst tarafı mat kahverengi, alt tarafı beyaz, sırtı kızıl kahverengi ve koyu benekli, kanatları koyu renk, kuyruk telekleri siyah, kuyruk dış telekleri beyazdır. Yüzü açık renktir. Tepesi ve sürmesi koyu renktir, gözünün çevresinde siyah bir leke, boğazının altında ise siyahın değişik tonlarında bir bant vardır.Kış giysisinde bu bandın altında kahverengi bir bant bulunur, yüz desenleri daha soluk renklidir, siyah kulaklar yokolur.Özellikle yaz başında koyu deseni vardır.Üreme giysisindeki erkeğin tepe yanında kalkık siyah tüyler bulunur. Erişkini yakından rahatça tanınır; yüzü sarı ya da beyaz, yüz çizgileri siyahtır.Açık benekli olan gencin siyah beyaz yüz işeretleri eksiktir, ancak boğazı ve göğsü dağınık koyu beneklidir.Uçarken desensiz kanatları seçilir, kuyruğu siyahımsı, kuyruk ortası pembemsi kahverengi, kuyruk kenarları beyazdır.
Habitatı
Yüksek ve ormansız araziler, kayalık deniz kıyılarında ve tundralarda ürer. Deniz kıyılarında kışlar. Dağlarda yaşayanları alpin kuşakta yuva yapar; kışın dağ eteklerinde bulunur.
Ağaçların yetişme seviyesinden yüksek dağlarda (genelde 3000 m.nin üstünde, nadiren 2000 m.nin altında) görülür. Kışın ovalara ulaşır.Yerde ot öbeklerinin altında yuva yapar.
Yayılış ve yerel adlar bilgisi bulunamadı
Beslenme
Tohumlar ve böceklerle beslenir.
Biyolojisi
Ötücü kuşlar (Passeriformes) takımının Toygargiller (Alaudidae) familyasındandır.
Göçü
Yazın alpin kuşak, kışın dağ eteklerine inerler. Fazla irtifa değiştirmezler.
Popülasyonu
Küçük sürüler halinde bulunurlar.
Davranışları
Uçuşu dalgalıdır, çok hızlı koşabilir.
Yerel adlar bilgisi bulunamadı.
Ses-Ötüşü
En bol duyulan sesi; bir toygardan çok, Dağ İncir Kuşu ya da Sarı Kuyruksallayan’a benzeyen bir ”tsip” ya da ”tsiip”; bunun dışında ince ve kalınalşan bir ‘’si-di-vi”. Tarlakuşu gibi uçuşta ötebilir.
Kaynaklar
Kuş Gözlemcisinin cep kitabı

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !