​İl Olmada Tek Kriter Nüfus mu? Bölgesel Kalkınma için Bozkır il olabilir?

Yakup Çetin
0
​​Türkiye Cumhuriyetimizin 100. Yılında il sayısının 100 olması uzun süredir gündemde. İl sayısının artmasından dolayı komşu ilçelerimiz Seydişehir ve Beyşehir’de il olma yarışına dahil oldu.

Ali Ulvi Ülker hocamın Bozkır Vilayeti başlıklı geçmiş zamandaki il ol olma haklı taleplerini incelersek ve genel çerçevede bölgesel olarak Ahırlı, Yalıhüyük, Hadim, Taşkent, Güneysınır ve Akören gibi ilçeleri kapsayıcı yüzölçümü anlamında da geniş bir coğrafyaya hâkim Bozkır’ın il olması bir şaka değil gerekliliktir.

Yukarıda saydığım ilçelerin hepsinin nüfusu düşük ve ekonomik olarak kalkınması gereken ilçelerdir. Şimdi il olması istenen ilçeler sıralamasında hemen nüfusa göre bir sıralama yapılıyor. Mesele kimse kusura bakmasın ama nüfus değil bölgesel kalkınmadır. Doğuda çok örnekleri var mezra köy potansiyelindeki yerler il yapıldı hem bölgesel kalkınma hem de güvenlik anlamında ciddi potansiyel kazandırıldı. Siz yeter ki bu saydığımız bölgeleri kalkındıracağız düşüncesinde olun gerisi gelir. İl olur olmaz kalkınma hamleleri ve programları devreye girer ekonomi canlanır ardından iş olanakları artınca şu an insanların bir gereklilik olarak gördükleri nüfus kendiliğinden gelir.
​​

İl olmak için mesele sadece nüfus ise o zaman büyük illerin merkezlerindeki ilçelerden üçer beşer il çıkarırız nüfusları var çünkü. Ama asıl mesel​e​ coğrafi farklılıklar ve diğer il merkezlerine uzaklıklardır. Bozkır bulunduğu coğrafya ile hem iç Anadolu’ya bir köprü hem de Akdeniz’e bir köprü durumunda bir ilçe burada kurulacak bir il merkezi bölgenin coğrafi olarak sınırlarına çok uygundur. Coğrafi olarak özellikle tarım ve doğa turizmi anlamında yatırımlarla bir doğa şehri haline gelebilir.

Bazı insanlar bu sözleri veya değerli hocalarımızın paylaşımlarını (detayda linklendireceğim) hocalarımızın görüşlerini duyduklarında yok ya diyor. Açık söyleyeyim size yok ya diyorum her şey inanmışlıkla başlar. Makalemde yüzeysel olarak bahsettim ama derinlemesine incelemek gerekirse kitaplar dolayısı sebeple Bozkır il olabilir ama başta bizler ve dışarıda TBMM’den tutunda her pozisyondaki Bozkırın evlatları inansın yeter.

Bozkır Vilayeti

100 İLDEN BİRİSİ DE BOZKIR AHIRLI VE YALIHÜYÜK OLMALIDIR 100 İLDEN BİRİSİ DE BOZKIR AHIRLI VE YALIHÜYÜK OLMALIDIR.

Cumhuriyetimizin 100. yılında 84 veya 94 Plakalı BOZKIR ili neden olmasın?

Sizlerin de bu konuda görüşleriniz varsa [email protected] mail adresinden ulaşırsanız makalenize sitemizde yer verebiliriz.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !