Konya Kayalıpark

Yakup Çetin
0
Bu makalemizde Konya'nın merkezinde yer alan Kayalıpark hakkında bilgiler vereceğiz, Konya'mızın merkezinde yer alan Kayalıpark'ı bilmeyen Konya'lı yoktur veya Konya'ya gelmiş Konya'yı gezen misafirler mutlaka Konya'da özellikle Hz. Mevlana Türbesine uğramak için buraya gelmiş bilmeden oturup bir nebze olsun soluklanmıştır.

Kayalıpark ve çevresi merkezi bir konumda bulunmasından dolayı uzunca bir süre Konya'nın Belediye araçlarının son durağı olarak hizmet vermiştir. Günümüzde Araçların merkezinin Teksas Durağına ve Kültür Parka kaydırılması sonrası burasında yoğunluk azalmıştır. Şimdilerde Alaaddin Adliye tramvay güzergahının açılmasıyla beraber bu güzergah bir daha kıymet kazanmıştır.

Konya Kayalı Parkın bu kadar çok sevilmesi ve uğrak bir yer olması park alanın bulunduğu yerde yer alan çok sayıda ki tarihi bina ve tabi ki de yukarıda belirttiğimiz gibi Mevlana Dergahı yolu üzerinde olmasıdır. 

Mekan günümüzde orjinal halinden biraz değiştirilmiş olarak hizmet vermektedir. Konya Büyükşehir Belediyesi bir düzenleme yaparak bu alanı kaldırdı ancak halkın yoğun isteği sonrasında buraya tekrardan önceki haline uygun olarak biraz farklı da olsa tekrardan kayalardan oluşan görünümü ile havuzu yaptı.



Konya Büyükşehir Belediyesinin Kayalıpark ve çevresinde yapmış olduğu çalışmaya biraz değinmek gerekirse Belediye "Hükümet Meydanı ve Kayalıpark Uygulama Projeleri"ni 1997 – 1999 yılları arasında hazırlanmış ve 2001 yılı ortalarında uygulanmaya geçirmiştir. Bu düzenleme çalışması Koruma Amaçlı İmar Planı ile belirlenen Özel Proje Alanları’ ndan (ÖPA-Kentsel Tasarım Alanı) 4,5 ve 7 No. lu alanların tümünün bütüncül olarak ele alınmasından oluşturulmuştur.



Şimdi sizlere Konya'mızın bu güzel mekanı hakkında bilgiler verdikten sonra Konya Kayalıparkın kış görünümlerini ve kısa video çalışmamızı paylaşıyoruz. İyi seyirler dileriz. 

Kayalıpark Kış Video Görünümü;


Bilgi Kaynakçası: 
  1. 1.Çevre Düzenleme Bilgisi, http://mehmet-urbanplanning.blogspot.com.tr/2012/03/tarihsel-cevre-koruma-politikalari_03.html
  2. 2. Kayalı Park Bilgileri, http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=16155 

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !