Kargıhan

Yakup Çetin
0
25.09.2010 Tarihinde bir Pazar gezisi için saat 08.00 sularında Serik taşağıl beldesinden yola çıkıp zeytin tarlaları ve çam ormanları arasından beydiğin köyüne giden dar ama asfalt yoldan beydiğine iniş yolunun dik ve kıvrım yollarından ilk durağımız kargı hana vardık.kendi gözümüz kendi objektifimizden görüntüleri sizlerle paylaşmak ve han hakkında bilgileri de Manavgat kaymakamlığı haber portalından alıntıdır.Hasan Sayın


















Kaynak=Manavgat kaymakamlığı karğı han haber yazıları
Antalya’nın Manavgat ilçesi Beydiğin köylüleri, Anadolu Selçuklu şaheseri Kargıhan’ın köy tüzel kişiliğine kazandırılarak kültür turizmine açılmasını istiyor.
Tarihi ipek yolu üzerinde bulunan Kargıhan’ın Anadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından 1230-1245 yılları arasında yaptırıldığı belirtiliyor.
Antalya’ya 73, Manavgat’a ise 36 kilometre uzaklıkta bulunan Beydiğin köyündeki Kargıhan, Manavgat-Konya arasında yıkılmayan tek Selçuklu hanı. Beydiğin köyü muhtarı İbrahim Karabacak, köylerinin sınırı içinde olan hanın Vakıflar Genel Müdürlüğü kayıtları arasında bulunmadığını, uzun yazışmalar sonucunda 2 yıl önce Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu’ndan bir heyetin handa inceleme yaptığını söyledi. Eserin Beydiğin köyü tüzel kişiliğine bağlanması için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazdığını dile getiren Karacabak, şu bilgileri verdi: “Selçuklular devrinde yapımı 15 yılda tamamlanan 778 yıllık hanın kültür turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Köy sınırları içinde yer alan hanın köyümüzde kalması için toplu imza topladık. İmzaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Antalya milletvekillerine gönderdik. Bakanlık 778 yıllık hanı onarırsa bölgemiz kültür turizminde cazibe merkezi olacağına inanıyorum. İsveç’ten Almanya’dan, İngiltere’den Danimarka’dan ve Norveç’ten hanın yapısını incelemek için mimar ve restoratörler geliyor. Hanın tek kişilik 44 odası, mescidi, misafir ağırlama holü, yer altı sıcak su sistemi, hamamı ve mal satım alanları halen günümüzde orijinalliğini koruyor.”
Köyün tarihi bilgilerinin 11′nci yüz yıla kadar dayandığını belirten tarih öğretmeni Ali Haydar Minnetoğlu, Beydiğin isminin Oğuzların Beydili boyundan geldiğini ifade etti.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !