Bozkır Yaylalarında Arıcılık, Arıcı Mustafa Deniz anlatıyor

Yakup Çetin
0

 

Bir iki yaydır Yaylaları gezip oradaki Arıcılarımızdan biriyle sohbet etmeyi istiyordum nasip Geçen haftaymış. Dere Kasabası Dikilitaş yaylasına varmadan önce Sarnıç denilen bölgedeki arıların sahibi olan Mustafa Deniz (Muhtar Hacı) emmimize konuk oluyoruz.

Sabah saat 9 gibi çıkıyoruz Dere Kasabası önecek mevkii ’den Muhtar emmimizin kartal arabasıyla çıkıyoruz yayla yollarını.

Dikilitaş yaylası Sarnıç mevkii ’ye geldiğimizde Muhtar Hacı emmimiz arılarının bakımını yapıyor. Sonrasındaysa hafiften bir kahvaltı yapıyoruz. Kahvaltı gerçekten mükemmeldi. Domates, Soğan, Biber, Peynir ve Mis gibi yayla balı yanında da demli bir iki bardak çay. Yenilip içilen şey yaylada yenilip içilince daha da güzel ve doyurucu oluyor.

Kahvaltı sonrası emmimizi tanıyoruz ve Arıcılık hakkında bilgileri almaya başlıyoruz; Ben diyor 15 senedir arıcılık yapıyorum, ancak bu bir iki yıla gelinceye kadar 3-4 sene arıcılığa ara verdim. Arıcılık deneyim ve bilgi işi arılar çok hassastır bakımında dikkatli olmak lazım diyor.

Önceki senelere göre bu sene yağışın bol olmasından dolayı dağ taş ’da arılarım bol çiçek bulabildiği için mahsul bereketli oldu. Bu sene başında 50 kovan civarında olan arım oğul vererek 75 kovana kadar çıktı yarı yarıya arttı diyebilirim. Birde bu sene deneme amaçlı olarak 3 adet kütük kovan koydum, Bu kütük kovanlarda petek vb hiçbir şey vermiyoruz arı kendine göre yapıyor.

Sohbetimiz sırasında Muhtar Hacı emmimize soruyoruz, Arıcılık sektöründe yaşadığınız sıkıntılar ve yeni gelişmeler nelerdir; Öncelikle ben küçük bir üreticiyim o yüzden birliklere kaydolmak maddi olarak kazançsız oluyor. Ancak bu sene artık düşünüyorum ayı sayım artmaya başladığı için. Arıcılık Birlikleri Birliğe kaydolmayan bir çiftçi yede kredi veriyorlar ancak üye olanlara verilene göre faiz oranı daha yüksek. Bunun yanında şuan da yürürlükte olan uygulamalara göre Arıcı Hazine arazisine istediği gibi arısını koyabiliyor hiçbir ücret ödemeksizin, Yerleşim yerlerinden 1,5 Km uzakta olmak şartıyla. Çoğu yerde vatandaşın bağı bahçesine yakın bir yere konulduğunda arılar rahatsızlık verse de vermese de devamlı olarak şikâyette bulunarak Arıcılar rahatsız edilmektedir. Dedi.


Arıcılık ve arıcıların sorunları hakkında ki konuşmalarımız sonrasında Bölge hakkında bilgiler almaya başladık ilk olarak Muhtar Hacı emmimizin arıları koyduğu bölgedeki Tarihi Sarnıç hakkında bilgiler aldık. Bu sarnıç Hakkında daha öncelerden Derekasabasi.Net sitemiz üzerinden bir takım bakım çalışmaları yapabilir miyiz diye vaktiyle düşünceler olmuştu ama bir şey yapamamıştık. Muhtar Hacı Emmimizin dediğine göre bu yerin tarihi 1000 yılın üzerinde ona bu bölgeyi ziyarete gelen Turistler söylemiş daha önceleri sarnıç değil bir kilise olarak kullanılıyormuş bu yer. Yapımı tam olarak belli olmayan bu tarihi yapı yıllara meydan okuyarak sapa sağlam ayakta ve yıllarca ayakta kalmaya niyetli ancak birazcık desteğe ihtiyacı var bu desteği de ancak Kültür Bakanlığı kanalıyla yapılabiliyormuş, Tarihi yerler envanterine kayıtlı olduğu için bireysel bir çalışma yapılamıyor. İnşallah ilgili merciler harekete geçerde emmimizin video ’da detaylı olarak bahsettiği gibi temizlenerek yolcuların su ihtiyacını karşılayacak hale getirilir bu tarihi mekân.

Bölgeyi inceledikten sonra Sorkun Beşpınar mevkisin de ki Arı Hanaylarına gidiyoruz, Yol üzerinden sadece bir hanay görünmesine rağmen oraya vardığımızda şaşırıyoruz her tarafta taş ve Balkon hanaylar dolu. Muhtar Hacı emmimizde bir iki hanay var diye bildiğini ancak bu kadar çok hanayın burada olmasına şaşırdığını belirtiyor. Bölgeyi detaylı bir şekilde inceledikten sonra Hanaylar hakkında bilgiler veriyor emmimiz. (Makalenin sonundaki Video linkinden detaylı bir şekilde izleyebilirsiniz.) Bozkırımızda arıcılığın ne kadar köklü olduğunu görebiliyorsunuz diyor yıllar önce buralarda yoğun bir şekilde arıcılık yapılmış, Başta ayı olmak üzere vahşi hayvanlardan arıları koruyabilmek için bu taş ve ağaç üstüne balkon şeklindeki hanaylar kullanılıyordu. Bu bölgeyi bu kadar yakından ve detaylı olarak incelememiştim çevreyi ve sağlam hanayları görünce buraya Arı koymayı düşünüyorum tüm arıcılarımıza da tavsiye ederim diyor.
Beşpınar Mevkii’de ki hanaylar bölgesinde ki sohbetimizden sonra Bozkırımızın yaylalarını gezmeye başlıyoruz, Dipsiz Gölümüze oradan Dere Sarıot Yaylamıza ve Çağlayan Çat Yaylamıza geçiyoruz burada da arıcılık açısından elverişli yerleri inceliyoruz. Çat yaylasından ayrıldıktan sonra Hacı Emmimiz Acı yavşan olarak tabir edilen bitkiyi ve Kekik toplamak için Akçapınar Köyü Yaylasından geçerek Üçpınar Yaylasına doğru bir mevkiye gidiyoruz. Buradan bu bitkileri toplayarak Tekrardan Dere Kasabasında ki Muhtar Hacı Emmimizin Kıraathanesine gidiyoruz. Burada satımda olan Ballarına bakıyoruz.

Sizlerde Hakiki Bozkır Yayla Balı Satın almak isterseniz Dere Kasabasındaki Muhtar Hacı Emmimizin kahvesinden satın alabilirsiniz. Telefonla ulaşmak isteyenler içinse 0 537 225 83 75 Mustafa Deniz.

Sırıstat Haber Merkezi olarak bizleri ağırlayıp Bozkır’da Balcılık ile ilgili ve yöre hakkında detaylı bilgiler verdiği için Muhtar Hacı Emmimize teşekkür ediyoruz. Bölgemizde Biraz markalaşma bilinciyle Bal Üretimi ve Bu üretimden kazanç daha fazla sağlanabilir. Bu Konuda İlçe Tarım Müdürlüğümüzün bir takım çalışmaları var ancak bu yeterli gelmiyor çünkü Arıcılıkla uğraşan vatandaşlarımızın konuya duyarsızlıkları Bozkırımız için böylesi bir kazanç kapısının gelişmemesini sağlıyor.

Umuyoruz ki ileriki zamanlarda iyi tarım uygulamaları ile Bozkırımız ve Bozkırlı Çiftçilerimiz kazanacaktır.

Sırıstat Haber Merkezi: Yakup ÇETİN

1 ) Balcılık Üzerine Detaylı Anlatımların Yer Aldığı Video'yu izleyiniz.
2 ) Balcılık Üzerine Detaylı Fotografların Yer Aldığı Slayt Gösterisini izleyiniz.
3 ) Gezi Rotasında bulunan Akçapınar Yaylası Slayt Gösterisini izleyiniz.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !